Een vrouw die de laatste mode wil dragen moet naar Parijs of naar zolder!

De Catwalk op de VerzamelaarsJaarbeurs, 14 en 15 april, Utrecht

20 studenten van de HKU hebben kleding gecreëerd van bijzondere verzamelingen.
20 studenten van de HKU hebben kleding gecreëerd van bijzondere verzamelingen.

Na succesvolle exposities in de Kunsthal Rotterdam en in Jaarbeurs Utrecht werd het tijd om eens iets geheel anders te doen met de 100 verschillende verzamelingen van Pet van de Luijtgaarden. Hij nodigde ruim 20 studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) uit om jurkjes en kleding te creëren gemaakt van zijn bijzondere verzamelingen. Tijdens de komende VerzamelaarsJaarbeurs worden op de Catwalk de mooiste creaties getoond aan een deskundige jury.

Wat is er meer origineel dan jurkjes gemaakt van puntenslijpers, ansichtkaarten, luciferdoosjes, LEGO, Playmobilpoppetjes, een NS-pak van treinrails of bijvoorbeeld verzamelknuffels? Op de speciaal daarvoor ingerichte Catwalk krijgen we het zaterdag 14 april allemaal te zien en van de Luijtgaarden verwacht dat vele bezoekers zich zullen laten inspireren door deze originele ontwerpen.

20 studenten van de HKU hebben kleding gecreëerd van bijzondere verzamelingen.
Jurk gemaakt van Ansichtkaarten door studenten van de HKU.

Visueel kunstenaar van de Luijtgaarden: ‘Naast een esthetische reden heeft het ook maatschappelijk relevantie. In deze economisch mindere tijden is het van belang om met unieke modecreaties te komen die men ook zelf kan maken van collecties die wellicht thuis op zolder liggen?De meeste mensen hebben wel een paar dozen staan met een verzameling speelgoed, ansichtkaarten en/of hebbedingetjes. Ik hoop die mensen te inspireren om daar eens iets anders moois van te maken’. We leven in een weggooi maatschappij en dit zal hoe dan ook gaan veranderen. De olieprijs is hard aan het stijgen waardoor veel producten duurder zullen worden. Hergebruik wordt daardoor interessanter, je ziet nu al steeds meer vintage artikelen op de VerzamelaarsJaarbeurs en winkels die tweedehands artikelen aanbieden, zowel online als fysiek’.

De presentatie van de Catwalk-Verzamel-Modeshow is in handen van DJ Miss Twist, muziek zal worden verzorgt door Martijn van Gessel en de jury bestaat onder andere uit mw. Diana Wassing (uitgeefster van het magazine ‘Antiek en Verzamelen’), dhr Hans Stuijfbergen (directeur Museum van de Twintigste Eeuw) en dhr Manolo Marquez (ABNAMRO).
Tijd en plaats: zaterdagmiddag 14 april Jaarbeurs Utrecht, twee shows om 14 en om 15 uur. Kijk voor meer info op verzamelaarsjaarbeurs.nl of op fotopet.nl