Activiteiten 2017

Verzamelaarsjaarbeurs 100jaar De Stijl - Jaarbeurs | Utrecht
100 jaar De Stijl in Nederland

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vind je op de VerzamelaarsJaarbeurs een bijzondere tentoonstelling. Het creatieve team van stichting Verzamelkunst, o.a. bekend van Tour d´Artistique, gaat aan de slag om expositie van de Stijl neer te zetten in verzamelaarsstijl! Zo vind je hier onder andere Mondriaan-ontwerpen gemaakt van Lego en kun je op de foto in kleding die gemaakt is in de stijl van de kunstenaar. Daarnaast worden er drie variaties op de bekende Rietveld stoel tentoongesteld en er zal een heuse Mondriaan caravan te zien zijn!

Verzamelaarsjaarbeurs Dutch Garrison - Jaarbeurs | Utrecht
Oog in oog met Darth Vader

Tijdens de VerzamelaarsJaarbeurs zal de Nederlandse Star Wars kostuumvereniging, de Dutch Garrison, weer volop aanwezig zijn. Met hun niet van echt te onderscheiden screen-acurate kostuums waan je jezelf eventjes onderdeel van de filmserie. Het kan zo maar gebeuren dat je oog in oog komt te staan met de elite Stormtroopers van het keizerrijk of de gevaarlijke Sith Lords, de vijanden van de Jedi!

De Dutch Garrison is de Nederlandse tak van de 501st Legion, de wereldwijde Star Wars kostuumvereniging met meer dan 10.000 leden, die zich richt op de kostuums van de 'bad guys' uit het Star Wars universum. Door de strenge eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van de kostuums waarborgt de 501st Legion wereldwijd een indrukwekkende verschijning van Star Wars karakters. Niet alleen van de Stormtroopers of Darth Vader, maar ook van de officieren, Tusken Raiders of diverse bounty hunters zoals Boba Fett. De Dutch Garrison werd in 2002 opgericht en telt inmiddels meer dan 120 leden (waarvan ongeveer 20% vrouw, niet alleen een mannenclubje dus) verspreid over heel Nederland. Naast costuming is liefdadigheid een belangrijk onderdeel van de Dutch Garrison. Regelmatig zijn ze te vinden op speciale evenementen van Stichting Opkikker om langdurig zieke kinderen en hun familie een geweldige dag te verzorgen. Daarnaast vragen zij voor hun aanwezigheid bij overige (soms commerciële) evenementen een donatie aan één van de vele andere goede doelen die zij steunen. Niet alleen voor de échte Star Wars fan is het een must om een keer met deze ‘bad guys doing good’ op de foto te gaan, maar ook voor de leek die niets met deze wereldwijde sensatie heeft is het indrukwekkend om te zien.

Verzamelaarsjaarbeurs - Kiinderwagen expositiie Jaarbeurs | Utrecht
Expositie van het Poppen en Kinderwagen museum

Het poppen- & kinderwagen museum is dit jaar voor het vijfde jaar aanwezig en pakt daarom flink uit! Zo worden er op zondag parades gehouden waarbij bijzondere kinderwagens door bijpassend geklede dames worden rondgereden en is de grootste kinderwagen voor ‘normaal’ gebruik te bewonderen. 

In totaal zullen er tussen de tien en vijftien kinderwagens en poppenwagens van het museum getoond worden in hal 7. Tijdens de parade zullen enkele vrijwilligers daar ook nog hun eigen wagen(s) aan toevoegen. Dit jaar zal voor het eerst ook de grootste Nederlandse kinderwagen voor ‘normaal gebruik’ aanwezig zijn. Deze door het museum volledig gerestaureerde wagen van de firma Simonis uit Den Haag werd rond 1910 gemaakt. Door de opvallende afmetingen moet het onmogelijk zijn geweest om de wagen door een gewone deur naar binnen te rijden. Een ander opvallend exemplaar in de expositie is een geel ‘eitje. Dit is een wagen met een kunststof bak die duidelijke associaties oproept met een ei. Dit soort wagens werden in Frankrijk en Italië gemaakt in de jaren ’70 en zijn anno 2017 een waar cultobject aan het worden.

Verder kun je op de beurs kennismaken met kinderwagen Alicia Markova. Deze wagen is onderdeel van de Pedigree Ballerina serie uit Groot-Brittannië, de bakermat van de moderne kinderwagen. Deze statige wagens zijn in een beperkte serie van vier verschillende modellen gemaakt en allemaal vernoemd naar een ballerina. Tevens zal de statige Marmet Queen wederom aanwezig zijn. Deze wagen kostte bij de oplevering in 1960 zo’n € 2000,00.

Verzamelaarsjaarbeurs - Fair 500 expositie Jaarbeurs | Utrecht
Likkebaarden bij een Fiat 1100

Elektronica moest bij wijze van spreken nog worden uitgevonden. Chips in auto’s? Nog nooit van gehoord. Wie kent de Italiaanse films niet met daarin een Fiat 600 die over zonovergoten Italiaanse bergweggetjes rijdt. Het is het beeld van de jaren zestig en zeventig uit alweer de vorige eeuw. 

Nostalgie om bij te watertanden. Fiat Club Nederland laat op de VerzamelaarsJaarbeurs deze tijden herleven. De club komt met zeven oldtimers naar de beurs. De trotse eigenaars van deze modellen vertellen graag waardoor zij in vervoering raken. Als je het vraagt trekken ze ook de motorkap open om te laten zien hoe een echte motor zonder fratsen eruit ziet. 

Een technisch probleem? Vraag het de leden. De club heeft inmiddels ook een uitgebreid fotoarchief met bijna elk model Fiat in de hoofdrol. Nou ja, elk model. Elke Oldtimer. De foto’s worden meegenomen naar de beurs.  

De Fiat Club Nederland is een club van hobbyisten die stralen van enthousiasme als ze vertellen over hun auto’s. Ze vertellen graag over ‘hun’ club. Zo ook Jacques Bielen. Hij vertelt enthousiast. “Het gaat ons er niet in om een auto in topconditie te brengen. We zijn vooral hobbyisten die gek zijn van de FIAT 1100, 127 of 131, om er maar een paar te noemen. We hebben er lol in om ze te laten rondrijden en we tonen ze graag aan een breed publiek. Altijd gezellig. We zijn gewoon trots op onze auto’s. En die trots willen we delen op de VerzamelaarsJaarbeurs.”

Verzamelaarsjaarbeurs - Ghostbusters -  Jaarbeurs | Utrecht
Ghostbusters nemen je mee naar vroeger

Heeft u last van spoken die verdreven moeten worden? Vraag dan één van de leden van het Ghostcorps: Ghostbusters Dutch Division om hulp. Een speciaal cosplay team loopt rond om antwoord te geven op allerlei geestige vragen. 

De VerzamelJaarbeurs is voor de Ghostbusters Dutch Divsision altijd een speciale beurs geweest. Het allereerste publiekelijke optreden van dit ‘Ghostcorps’ vond namelijk hier plaats. “Niet alleen een succes bij standhouders en publiek, ook voor ons was dit speciaal. De beurs neemt je mee naar een stukje van vroeger, ieder met zijn of haar leuke, aparte en bijzondere herinneringen. Waar dat ene stukje nostalgie nergens meer te krijgen is, ligt het daar voor het oprapen”, aldus Andre Hidding van Ghosbusters Dutch Division. 

“Vanuit het oogpunt van de Ghostbusters cosplay, is het persoonlijk contact met de mensen het leukst. Vooral als je omringt bent met mooie spulletjes waar deze fantasie van origine mee begon. Via onze cosplay kunnen wij een stukje van die passie teruggeven aan de mensen, door hun een grote glimlach op het gezicht te toveren. We gaan met alle liefde samen met de bezoekers op de foto en natuurlijk willen we alles uitleggen over onze, voornamelijk zelf gemaakte, kostuums. De ontspannen sfeer, de gezellige mensen en mooie kraampjes maakt dat de Ghostbusters Dutch Division elke keer weer aanwezig is bij de VerzamelaarsJaarbeurs”, aldus Hidding. 

Verzamelaarsjaarbeurs -  Starswars Jaarbeurs | Utrecht
Meet en Greet met bekende (Star Wars) acteurs

Als Star Wars fan kunt u uw hart ophalen op de VerzamelaarsJaarbeurs. Een groot aantal acteurs en andere medewerkers zullen zaterdag op de beurs aanwezig zijn voor een Meet & Greet. Zo kunt u o.a. kennismaken met Mike Edmonds, Simon J. Williamson, Tim Dry, Paul Weston, Andy Herd en Richard Padbury en Sean Crawford. Naast deze bekende Star Wars-helden zijn ook 3 James Bond Girls aanwezig waaronder Beatrice Libert, Martine Beswick en  Caroline Munro (bekend van o.a. Dracula AD en Golden Voyage of Sinbad) en acteur Guy Siner (luitenant Hubert Gruber in de de Britse televisieserie Allo! Allo! ) zaterdag op de beurs te zien. 

Verder kunt u kennismaken met John Coppinger, die als beeldhouwer één van de supervisors was voor het ontwerp en de fabricage van het decor in The Dark Crystal. Hij creëerde voor deze film oa. wandelende bomen, bewegende bloemen en een gigantische moeras. Daarnaast werkte hij o.a. aan Return to Oz, The Fifth Element en Harry Potter. 

Mode Challenge - Verzamelaarsjaarbeurs
Vintage Challenge

Ben jij dol op vintage mode en snuffel je graag tussen de rekken om een nieuwe lievelingsoutfit te scoren? Dan ben je op de goede plek bij de VerzamelaarsJaarbeurs. Voor de echte modefans hebben we dit jaar ook weer een hele leuke samenwerking met blogger Sonja Vogel van het fashion blog Retro Sonja: namelijk een Vintage Challenge! Helaas is de aanmelding voor de challenge inmiddels gesloten.

Wat houdt de challenge in?

De drie uitgekozen deelnemers nemen een zwarte jurk (of zwarte top en rok) mee en krijgen op de beurs € 120,- om een vintage outfit te stylen. Dit doen ze in het thema ‘Spring Is In The Air’. De outfit moet dus geschikt zijn voor de lente! Deelnemers mogen een vriend of vriendin meenemen die ze kan helpen. Als de outfits klaar zijn, wordt iedereen in de geshopte outfit gefotografeerd en gefilmd voor de online stempagina en de stemvideo. Zowel op de beurs als online kan er dan gestemd worden, dus hou deze website in de gaten en laat weten wat jij vindt! Alle deelnemers mogen hun outfit houden. En de winnaar wint daarnaast nog een vrij te besteden bedrag van €250!

De Vintage Challenge is een samenwerking met Retro Sonja. Kijk ook even op haar voor meer informatie en inspiratie.