VerzamelaarsJaarbeurs

Europa's Grootste Vintage Evenement

12 & 13 november 2016 Jaarbeurs Utrecht

Nederlands Instagram Facebook BlogVerzamelaarsJaarbeurs

Grootste vintagebeurs van Europa op 16 & 17 april 2016 in Jaarbeurs Utrecht

VerzamelaarsJaarbeurs toont expositie over Nederlandse ballethistorie

Exotische en spannende voorwerpen, vintage kleding, tribal art uit Afrika en Azie, design stoelen, oude sieraden, bijouterieën, wandkaarten, antiek gereedschap, muziek en stripboeken, voor iedereen is er iets speciaals te vinden op de VerzamelaarsJaarbeurs. Europa ’s grootste vintagebeurs vindt dit voorjaar plaats op zaterdag 16 en zondag 17 april in Jaarbeurs Utrecht. Deze editie is er extra aandacht voor de balletverzameling van Andries van Beek, een expositie Delfstoffen in Nederland, het Huis van Verzamelingen door Pet van de Luijtgaarden, boekpresentaties waaronder Witnesses of Words, workshops en een Meet & Greet met diverse Star Wars acteurs.

VerzamelaarsJaarbeurs

Expositie historie ballet in Nederland

Tijdens de beurs wordt er een bijzondere collectie Nederlandse Ballet memorabilia geëxposeerd afkomstig uit de omvangrijke verzameling van collectioneur Andries van Beek de winnaar van de Dutch Collector Award 2015 categorie Heren. Te zien zijn onder andere de eerste ontwerpschetsen van balletkleding getekend door Rudi van Dantzig uit 1952, een dagboekje uit de tweede wereldoorlog van een medeleerlinge van de latere filmster Audrey Hepburn aan de Arnhemse balletschool, een programmaboekje van het ballet ‘La Sylphide’ uit 1836 dat voor zover bekend het allereerste gedrukte balletprogramma is (waar wereldwijde belangstelling voor staat) en nog veel meer.

Ballet expo op de VerzamelaarsJaarbeurs

Andries van Beek: “ Ik ben zo bezeten van mijn verzamelhobby dat niet alleen mijn eigen huis maar ook het huis van mijn ouders helemaal vol staat. Ik deel mijn kennis met (oud) dansers, onderzoekers en verzamelaars. Door mijn opvallende vondsten ontvang ik belangstelling uit de hele wereld. Ik ben er dan ook trots op dat ik met mijn verzameling kan meebouwen aan goede en correcte geschiedschrijving van het moderne ballet. Verder heb ik vaker geëxposeerd en word ik regelmatig benaderd door diverse media. Daarnaast ben ik fulltime mantelzorger voor mijn ouders, mijn hobby brengt mij daardoor fijne afleiding“.

Andries’ collectie is te zien nabij het terras in hal 7. Hij is zelf het gehele weekeinde aanwezig om tekst en uitleg te geven. Kijk hier voor meer afbeeldingen.

Ballet expo op de VerzamelaarsJaarbeurs

Ballet expo op de VerzamelaarsJaarbeurs

Ansichtkaart expositie Nederlandse delfstoffen

Op school leerden we vroeger dat Nederland, behalve steenkool, weinig delfstoffen had. Hoe anders is de werkelijkheid: miljoenen tonnen zand, klei, leem, grind, kalk, zout, mergel en turf zijn in het verleden aan de Nederlandse bodem onttrokken. En dan hebben we het nog niet gehad over de miljarden kubieke meters gas en miljoenen liters olie die in Nederland zijn gewonnen.

expo Delfstoffen in Nederland VerzamelaarsJaarbeurs

Veel daarvan is inmiddels uit het landschap verdwenen: van de steenkoolmijnen zijn alleen de schachtgebouwen van de Oranje Nassau Mijn I in Heerlen en de Domaniale Mijn in Kerkrade bewaard gebleven. De ansichtkaarten uit de grote collectie van Henk Noot bewijzen dat dit eens een zeer actieve bedrijfstak was. Van 1898 tot 1974 werd er in de 12 Nederlandse steenkolenmijnen 568.261.000 ton steenkool gedolven. In 1954 werd nog een begin gemaakt met de aanleg van de 13e mijn, de Staatsmijn Beatrix, maar in 1962 werd de bouw gestaakt, omdat destijds duidelijk was geworden dat steenkool voor energievoorziening zijn beste tijd had gehad. Tenminste dat dachten velen!

De collectie is te zien in hal 11 en zal worden bijgestaan door dhr. Henk Noot zelf.

expo Delfstoffen in Nederland VerzamelaarsJaarbeurs

Pet van de Luijtgaarden’s ‘Huis van Verzamelingen’

Speciaal voor de VerzamelaarsJaarbeurs creëert een team mensen onder leiding van visueel kunstenaar Pet van de Luijtgaarden ditmaal ‘Het Huis van Verzamelingen’ op wielen. Liefhebbers hoeven zelf niet meer te verzamelen dat heeft het team reeds gedaan! Elke kamer in het huis is ingericht met een toepasselijke verzameling. De keuken staat vol met citruspersjes en de slaapkamer is gevuld met knuffels waar bezoekers even rustig kunnen bijkomen van alle drukte op de beurs. Verder is er een werkkamer die in Jugendstil stijl is ingericht. De woonkamer zal bestaan uit een spiegelkamer vol met meubels gemaakt van de gekste verzamelingen. Ook zal er een walk-in closet oftewel een inloopkast worden ingericht door de scholieren van Nimeto. De kledingstukken zijn afkomstig van een honderdtal ontwerpers en zijn in 2015 speciaal gemaakt voor de ‘Cirkel van Kleding’ expositie in het Kröller-Müller Museum. Daarnaast is de badkamer voorzien van een zeer groot assortiment verschillende zeepjes. En een geheime kamer met daarin de grootste knikkerbaan ter wereld!

citruspersen en verzamelingen VerzamelaarsJaarbeurs

Vintage handgames en videospellen uit de collectie van Teun Raaijmakers

‘Wat gaat de tijd toch snel’ verzuchtte een verzamelaarster na het bezoeken van de vintage handgames en homecomputers expositie van Teun Raaijmakers tijdens de laatste beurs. Behoorlijk onder de indruk van al het tentoongestelde vervolgde zij: ‘die spelletjes op onze eerste vertrouwde computers waren toch zeer bijzonder nu ik er weer eens één speel!’ Meerdere edities mocht Teun zijn verzameling handgames en computers op de beurs tentoonstellen. De aandacht werd telkens groter en kwam naast de jongste beursbezoekers ook van de eerste generatie gebruikers van deze digitale spelletjes. Nu zo’n 35 jaar later komen veel ontwikkelaars van computerspellen uit Nederland. Van praktisch alle handgames en computers uit die eerste periode zijn exemplaren te zien en op menig vintage computer of handgame kan nog gewerkt of gespeelt worden, ook tijdens de beurs. Teun is het gehele weekeinde aanwezig om uitleg te geven of vragen van bezoekers te beantwoorden. Dit alles in hal 11.

vintage games en videospellen VerzamelaarsJaarbeurs

Het Poppen- en Kinderwagenmuseum uit Lelystad paradeert

Het Poppen- en Kinderwagenmuseum gevestigd te Lelystad staat onder de bezielende leiding van mevrouw Nelly Sloep. Al tientallen jaren verzamelt zij kinderwagens uit de periode begin 1900 tot 1970. Op de beurs toont het museum een groot aantal kinderwagens en poppen uit de vorige eeuw. Tezamen met exemplaren uit Nelly’s eigen collectie of van vrienden, bekenden en relaties. Sommige kinderwagens zijn zeldzaam en soms zeer kostbaar met een waarde die kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s. Het Poppen en Kinderwagenmuseum en Nelly zijn beide dagen aanwezig met deze bijzondere verzameling nabij het terras in hal 7.

Poppen- en Kinderwagenmuseum VerzamelaarsJaarbeurs

Naast de expositie zullen een dertigtal vrijwilligers een kinderwagenparade geven. Waarbij niet alleen de wagens antiek of vintage zijn maar ook de kleding van de diverse eigenaren. Geheel in bijpassende stijl zal er worden geparadeerd. De optocht vindt door de hele beurs plaats en wordt op zondag gehouden. Zie ook: poppen en kinderwagen museum.nl

Witnesses of Words microfoonexpo

Uitgever Red Tape Productions presenteert de eerste uitgave van een luxe naslagwerk waarin meer dan 400 microfoons zijn opgenomen. Velen speelden een belangrijke rol in de twintigste eeuw. Niet alleen radio en TV microfoons, maar ook exemplaren die voor een specifiek doel werden vervaardigd; zoals voor de ruimtevaart, voor gebruik in volle, lawaaierige stadions of ingebouwd in een horloge voor spionage doeleinden.

Witnesses of Words microfoonexpo VerzamelaarsJaarbeurs

Alle microfoons in het boek zijn afkomstig uit de unieke collectie van de auteur, Marco C. van der Hoeven. Het zijn vaak werkende exemplaren, in perfecte staat. Van het type dat door Albert Einstein werd gebruikt, de microfoon waar Fidel Castro bijna al zijn speeches in sprak, de aangepaste modellen voor de DDR top, tot aan de twee microfoons die altijd door Adolf Hitler werden ingezet – hij wilde er een bij zijn voet om met goed hoorbaar gestamp zijn woorden letterlijk kracht bij te zetten. De samenstelling van het boek vergde ruim zes jaar. Naast gedetailleerde beschrijvingen van de microfoons zelf, bevat het boek schitterende persfoto’s, reclameposters, folders en vele anekdotes met verwijzingen naar de originele geluidsfragmenten. Deze fragmenten kunnen bij de tentoonstelling rondom het boek en de collectie ook daadwerkelijk worden beluisterd. Dit alles is te zien en horen in hal 11 met deskundig commentaar van de auteur.

Website: witnessesofwords.com - Auteur: Marco C. van der Hoeven, geluidstechnicus en ex-muzikant. ISBN: 978-90-824156-0-5

Docter Who, de TARDIS en het Weerwolvenspel

TARDIS, de tijdmachine uit de populaire Engelse ‘Doctor Who’ tv series, zal prominent aanwezig zijn in hal 11. Een aantal keren per dag kunnen bezoekers het Doctor Who Weerwolven Spel spelen. Dit is het bekende rollenspel “Weerwolven van Wakkerdam” in een Doctor Who-thema. Dit spel kan gespeeld worden door zo’n 20 personen tegelijk. De spelduur is, inclusief uitleg, zo’n 3 kwartier. Van deelnemers wordt geen voorkennis van het spel verondersteld en iedereen mag gratis meedoen. Men kan zich van te voren aanmelden via dutchtardis@gmail.com of gewoon op de beurs.

Star Wars fotoshoot en Meet & Greet

Voor alle Star Wars fans is er een fotoshoot en Meet & Greet met een aantal acteurs. Er komen 4 Stormtroopers uit de nieuwe Star Wars film ‘The Force Awakens’ (2015): Phoenix James, Sandeep Mohan, Mark Alec Rutter & Aidie Palmer. Op zondag signeren Scott Richardson – Quiggold uit ‘The Force Awakens’ en SX legend Ron Hone, Yoda in alle R2-D2 Empire Strikes Back. De acteurs zullen in het oog worden gehouden door de leden van de "Ghostbusters Dutch Division" en de Stormtroopers van "Dutch Garrison". De signeersessie wordt mede mogelijk gemaakt door XO Gold.

Showroom

Op deze pagina kunt u kijken wat standhouders aanbieden tijdens de VerzamelaarsJaarbeurs.

Mega Platen & CD Beurs | Hal 12 & 11 | 45ste editie

Tegelijkertijd met de VerzamelaarsJaarbeurs vindt de vier-en-veertigste editie van de Mega Platen en CD beurs plaats. Een evenement dat in de afgelopen jaren internationale naam en faam heeft verworven als dé plek voor de meest uitgebreide verzamelingen, exposities, boekpresentaties, signeersessies en filmvertoningen op het gebied van muziek. Ook biedt de beurs het grootste vinylaanbod ter wereld en kunnen bezoekers en muziekfans bekende artiesten tegenkomen die op zoek zijn naar hun eigen originele platen.

Mega Platen & CD Beurs, VerzamelaarsJaarbeurs

VerzamelaarsJaarbeurs voorjaar 2016 in Jaarbeurs Utrecht

De VerzamelaarsJaarbeurs blijft de gezelligste plaats om collega verzamelaars te ontmoeten. Even rustig zitten, elkaar de nieuwe aanwinsten laten zien, tips, ideeën en wetenswaardigheden uitwisselen kan op een van de vele gezellige terrassen.

  • Zaterdag 16 april van 9.00 uur tot 17.00 uur
  • Zondag 17 april van 10.00 uur tot 17.00 uur
  • Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht
  • Toegangsprijs aan de kassa: € 14,- (Kinderen tot 12 jaar gratis toegang)
  • Voorverkoop via onze website: € 12,50 (geen extra kosten)

Nieuwsbrief

Hotels in Utrecht

VerzamelaarsJaarbeurs 2016

Vintage verzamelaarsjaarbeurs

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

vintage

Tardis VerzamelaarsJaarbeurs vintage

vintage

vintage

vintage

vintage