Een volwassen man die T-shirts draagt van Wolverine en My Little Pony heeft bij ons een streepje voor. Never grow up! Maar vergis je niet, wat Sander van Schaik (alias @bearded_light_fixer) met lampen doet, is geen kinderspel. Met veel liefde herstelt hij zelfs de meest vermoeide designklassiekers in oude luister. Je koopt bij hem, naast een stukje historie, heel veel vakmanschap. “Ik ben een persoon met bagage. Ik heb lang geleden een ongeluk gehad en lijd aan chronische reuma. Ondanks alles ben ik erg handig en technisch onderlegd. Lampen zijn mijn passie. Het geeft me een kick als een lamp weer in topstaat schittert in een nieuw huis.”
Welke lampen verkoop je?
“Ik richt me vooral op lampen uit de jaren ’60 tot en met ’80. In die tijd produceerden Nederlandse bedrijven veel lampen voor het grote publiek. Maar ik heb ook lampen uit andere decennia. Als iets licht geeft, kan ik er wat mee.”
Waar komt deze liefde vandaan?
“Lampen uit de vorige eeuw zijn kwalitatief stukken beter dan de lampen van nu. Ze zijn prima te herstellen, terwijl moderne lampen een veel kortere levensduur hebben. Alles is gericht op snel consumeren tegenwoordig. We blijven maar weggooien. Ik geloof zelf in het recyclen van spullen. Restauratie kost soms meer tijd dan verwacht, maar dat maakt een lamp wel duurzamer. Hij kan weer vijftig jaar mee.”
Grootste fout die mensen maken met oude lampen?
“Vaak denkt men: doekje erover en klaar. Contacten kunnen gecorrodeerd zijn, de binnenkant kan verroest zijn. Dan krijg je soms brand of word je geëlektocuteerd. Ik zorg dat mensen weer veilig van een lamp kunnen genieten.”
Wat neem je mee naar de beurs?
“O.a. lampen van Herda, Anvia, Gepo, Van Doorn, Raak, Dijkstra, Massive en Wilko. Dit is mijn eerste keer op deze beurs, dus ik maak er iets bijzonders van. Ik parkeer bij de stand zelfs mijn retro ‘eitje’-caravan. Ik vind het extra leuk dat ik dit met mijn dochter @atelier.noaleelou doe. Zij staat naast me met haar prachtige hoeden.”
Wat hoop je zelf te scoren?
“Een Amerikaanse lavalamp. Ik ben fan van de Engelse versies van Mathmos. Verder zoek ik naar flatcaps en sieraden.”